Maine coon

Historik:
Man kan hitta maine coonens rötter i den amerikanska delstaten Maine. Rasen tycks ha uppkommit i mitten av 1800-talet och 1861 kan man hitta den första förekommande bilden på en maine coon i litteraturen, katten hette Captain Jenks of the Horse Marines. Det finns historier som berättar att maine cooner har uppkommit genom korsning av tvättbjörn och katt samt att rasen ursprungar från Marie Antoinettes katter. Mest troligt är dock att rasen har uppstått genom korsningar av de katter som nybyggarna tog med sig. Katterna som överlevde de stränga vintrarna utvecklade en robust kropp och alla de kvalitéer som vi förknippar med maine coonen.

Det är främst fem katterier som har lagt grunden för rasen och det handlar om speciellt fem maine cooner som förekommer i många stamtavlor. Något man också hittar i många stamtavlor är de s.k. klon-katterna. 1979 parades Tanstaafl Polly Adeline med Heidi Ho sonkey Bill och kullen som föddes såg likadana ut – som kloner. De hade mycket bra show-kvalité och användes väldigt flitigt i aveln med höga inavelsgrader.

I USA är Maine coonen den näst största kattrasen och här i Sverige låg den 2010 på en 4:e plats. Det registrerades 1067 maine cooner 2010 och den första maine coonen importerades hit 1986.


Rasstandard:

Generellt Utseende: Maine Coon-katten är en stor ras med ett huvud som ger ett fyrkantigt intryck. Öronen är stora och katten bredbröstad. Den har kraftig benstomme med en lång, muskulös och rektangulär kropp samt en lång och böljande svans. Lägg därtill ett markerat nosparti och du får en katt som ger intryck av kraft och robusthet.
  Storlek: Stor (Medelvikt honor: 4-5,4 kg, medelvikt hanar: 6,7-9 kg enligt sammanställning av Beth Hicks.)
Huvud Form: Medium i storlek; fyrkantiga konturer.
  Panna: Lätt rundad
  Kinder: Höga och välmarkerade kinder.
  Ansikte/ Profil/ Nosparti: Ansikte och nos av medium längd, med ett fyrkantigt nosparti. En tydlig övergång ska kännas mellan nospartiet och kindbenet.
  Haka: Kraftig, i vertikal linje med nosen och överläppen
Öron Form: Stora, breda vid basen. Måttligt spetsiga. Lodjurstoffsar är önskvärda. Tofsar av hår i öronen sträcker sig ut över örats yttre kant.
  Placering: Högt ansatta med en mycket lätt vinkling utåt. Öronen ska vara placerade med en öronbredds vidd emellan. Vidden utökas något på äldre katter. Den lägre öronbasen är placerad något längre bak än den övre öronbasen.
Ögon Form: Stora och brett placerade. Något ovala, men inte mandelformade, verkar runda när de är vidöppna. Sitter lätt sneddande mot yttre öronbasen.
  Färg: Alla färger är tillåtna. Det finns inget samband mellan ögon- och pälsfärg. Klar färg på ögonen är önskvärt.
Nacke   Hanar har en mycket kraftig och muskulös nacke.
Kropp Form: Kroppen ska vara lång, kraftig benstomme. Hård, muskulös, kraftfull, bredbröstad. Stor, alla delar av kroppen ska vara i proportion för att skapa ett rektangulärt intryck.
Ben   Kraftiga, medium långa för att forma en rektangel med kroppen.
  Tassar: Stora, runda och vältofsade mellan tårna.
  Svans: Minst lika lång som kroppen från skulderbladen till svanstoppen. Bred vid basen avsmalnande mot toppen, med rikligt böljande hår. Svanshåren är långa och alltid böljande.
Päls Struktur: Allväderspäls, tjock. Kort på huvudet, skuldror och ben, blir gradvis längre över ryggen och sidorna, med långa, lurviga byxor på bakbenen, samt päls på mage. En krage förväntas. Silkig kvalitet. Pälsen ligger tätt mot kroppen, mjukt fallande. Underpälsen är mjuk och fin, täckt av den grövre överpälsen.
  Färg: Alla färger är tillåtna, inklusive färger med vitt, utom maskade mönster och choklad, lila, kanel och fawn. Alla mängder av vitt är tillåtet t ex vit bläs, vit medaljong, vitt bröst, vit mage, vitt på tassarna etc.
Kondition   Maine coonen ska alltid vara i god balans, kondition och proportion.


För många som inte är insatta i rasen är det svårt att se skillnad mellan en maine coon och sibirisk katt eller norsk skogkatt. Alla dessa tre raser är naturraser, det vill säga raser som har uppstått naturligt utan att avlats fram av människan – därför finns vissa likheter. Bilden nedan, skapad av Linda Karlström, visar skillnaderna mellan raserna.


Copyright: Linda Karlström


Temperament:
Alla maine cooner har sin egen personlighet men ofta skildras rasen som hundlik – den är lättlärd och kan enkelt lära sig trix. Maine coonen är också sällskaplig och vill vara med överallt, ofta väljer den ut en favorit i familjen. Vänlig, snäll och lagom aktiv – så beskrivs rasen av många. Maine coonen har ett speciellt läte, förutom jamandet, som låter som ett kvittrande ”brrp”. För övrigt är det en vattenkatt som älskar att plaska i vattenskålen eller vara med i duschen.


HCM:
HCM är en hjärtsjukdom som drabbar både raskatter och huskatter. Vi, liksom många andra uppfödare, följer pawpeds riktlinjer för att minska problemet. Detta innebär att våra katter ultraljudas regelbundet för att kontrollera att hjärtat är normalt. Vi rekommenderar att de katter (även sällskapskatter) som sålts av oss också ultraljudas.
Läs mer om HCM .


<- Tillbaka